Vitamine K tegen Corona

Omroep Gelderland:

'Dit zou internationale doorbraak in corona-behandeling kunnen zijn', zeggen Nijmeegse artsen

NIJMEGEN - Het zou een internationale doorbraak kunnen zijn in de coronacrisis: het onderzoek naar vitamine K waar artsen en onderzoekers in het CWZ-ziekenhuis in Nijmegen mee bezig zijn. Ze ontdekten dat corona-patiënten die zeer ernstig ziek worden of overlijden heel weinig vitamine K in hun bloed hebben. En dat precies die vitamine een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de longen. Extra vitamine K zou mogelijk zeer ernstig ziek worden door het Covid-virus kunnen voorkomen.
 
'We denken echt dat we iets te pakken hebben', zegt internist-infectioloog Ton Dofferhoff in het laboratorium van het CWZ-ziekenhuis in Nijmegen. 'We hebben aan kunnen tonen dat bij corona-patiënten die dood gaan of op de intensive care terecht komen de vitamine K-spiegel in het bloed erg laag is. Veel lager dan bij gezonde mensen. Dus er lijkt relatie te bestaan tussen een lage vitamine K en een ernstig verloop van de ziekte.'

Beschadigd

Longarts Rob Janssen valt hem bij. 'Vitamine K speelt rol bij de stolling bloed, maar speelt ook een rol bij de bescherming van de elastische vezels in de longen. Corona veroorzaakt enorme ontstekingen in de longen, waardoor de elastische vezels die zorgen dat we kunnen ademen beschadigd raken. Als reactie probeert je lichaam meer beschermend eiwit aan te maken voor die vezels, maar heeft daarvoor vitamine K nodig. Als je dat niet hebt, dan mis je die bescherming, dus loop je meer risico.'

Minder ernstig ziek

De mannen zijn super enthousiast over hun onderzoek en zijn druk bezig het gepubliceerd te krijgen in een toonaangevend internationaal tijdschrift. 'We willen nu gaan testen met het geven van vitamine K aan corona-patiënten. Als er gebeurt wat we denken dat er gebeurt, namelijk dat zij minder ernstig ziek worden, dan zou dat geweldig zijn', zegt Ton Dofferhoff. 

Het hele item vind je hier : https://www.omroepgelderland.nl/nieuws 
 
________________________________________________________________________________________________________________________
 

Editie NL (RTL):

'Extra vitamine K kan ernstig ziekbed door coronavirus voorkomen'

03 juni 2020
 
Coronapatiënten die op de ic terechtkomen of overlijden hebben een heel laag vitamine K-gehalte. Dat hebben artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontdekt. En dat is geen toeval, want deze vitamine is belangrijk voor gezonde bloedvaten en longen. Volgens de onderzoekers zou een hoog vitamine K-gehalte dus kunnen voorkomen dat je ernstig ziek wordt door het coronavirus.

Er is onderzoek gedaan op ruim 120 patiënten en ruim honderd gezonde mensen. "Hoe lager het vitamine K-gehalte, hoe meer problemen je lijkt te krijgen als je het coronavirus onder de leden hebt", zegt longarts Rob Janssen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis tegen Editie NL.

Extra vitamine K zou volgens de onderzoekers mogelijk zeer ernstig ziek worden door het coronavirus kunnen voorkomen. "Want vitamine K activeert eiwitten die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten en gezonde longen."

Onze darmen maken de vitamine aan, maar dat is niet genoeg. "Aanvulling door voedsel is noodzakelijk", zegt Suzan Tuinier, vitamine-expert bij Nutrimedia, tegen Editie NL. "

Het hele item vind je hier: https://www.rtlnieuws.nl/editienl

Je vindt Vitamine K in:

Groente en Fruit  Vitamine K
per 100 gr mcg
Boerenkool 817
Spinazie 387
Raapstelen 251
Broccoli 156
Doperwten 36
Zuurkool 25,1
Banaan 0,3
Appel 3
Sinaasappel 0,1

Bron: vitamine-info.nl

________________________________________________________________________________________________________________________